воскресенье, 9 октября 2011 г.

Vocația vînatorilor din Sadova (interviu publicat în revista "VPM")

  Satul Sadova este una din localitățile raionului Călărași, ce dispune de terenuri de vînătoare și respectiv de un colectiv de 15 vînători. În cadrul unei discuții cu Gheorghe Elisei, cinegeticianul raionului Călărași, a afirmat că satul Sadova dispune de puține terenuri de vănătoare, însă aceastea sunt bine amenajate. Acest termen "bine amenajat" se referă, de fapt, la terenurile împădurite, unde putem întîlni parchete, poteci, hrănitoare, sărării, adăpătoare, scăldătoare, cabane, observatoare, bordeie și alte instalații și construcții vînătorești.
  De presupus că odată cu perfectarea unor norme legislative în domeniul cinegeticii aceste lucruri de amenajare vor lua amploare. În fondul de vînătoare întîlnim iepurele, fazanul, mistrețul, căprioara, uneori se mai întîlnește cerbul, iar vulpea a devenit chiar o problemă, numărul acesteia crescînd tot mai mult.
  Terenurile se constutuie din vii, livezi, păduri, cascade de iazuri, ceea ce creează o imagine distinctă. Contrastul natural de culori, cîntecul păsărilor, mirosul îmbătător al florilor creează condiția unei regăsiri în acea vîrstă fragedă a copilăriei, unde amintirea și dulcile amintiri își revășesc sufletul. Însăși aerul creat de acest cadru natural te face să pătrunzi în esența unei lumi aparte- lumea frumosului. Văzînd cum fiecare copac și fiecare specie de plantă își are locul său plasat atît de perfect, te determină să crezi că perfecțiunea în natură nu are limite. Fiind și eu născută în satul Sadova, pot afirma ferm, că măreția codrului mereu m-a atras, îndemnîndu-mă să evadez din aria urbană computerizată pînă la refuz.
  Pentru a vedea care este situația la zi în domeniul cinegeticii am discutat cu președintele colectivului de vînători Vasile Bocan:
  -Ce prezintă la ora actuală terenurile de vînătoare?
  În total avem peste 4.200 ha de terenuri de vînătoare, dintre care 2000 le constutuie viile, padurile, livezile, 1500 sunt terenuri arabile, restul sunt iazurile și locurile accidentate. De altfel, la Sadova sunt vreo 15 bazine acvatice- iazuri, helestee, bălți, unde viețuiesc mai multe specii de pești, cum ar fi crapul, carasul, linul, știuca, săbioara, șalăul, porcușorul etc., ce suscită interesul pescarilor sportivi.
 -În ce constă amenajarea terenurilor de vînătoare?
 -În fiecare an se desfășoară bilunarul "Un arbore pentru dăinuirea noastră", unde întregul colectiv participă la sădirea copacilor, mai ales, în locurile accidentate. În această primăvară fiecare vînător a sădit cîte 5 copaci și arbuști.
 -Aveți amenajat vreon popas al vînătorilor locali?
 -Avem mai multe popasuri, unul dintre ele fiind chiar tabăra de odihnă din Sadova, cu o priveliște de excepție. Aici avem vatră pentru rug, masă și scaune portabile, acoperiș din stuf, izvor, heleșteu etc.
 -Se știe că braconajul este o problemă actuală. Ce măsuri se înterprind pentru combaterea acestui fenomen?
 -Toți cei 15 membri ai echipei locale de vînători împreună cu polițistul de sector, organizează raiduri de combaterea braconajului. Avem și un calendar al acestor acțiuni, coordonat cu Serviciul Ecologic și cinegeticianul raionului Călărași Gheorghe Elisei.
 -Știind că numărul vulpilor crește de la an la an, ce înterprindeți?
  -Datorită faptului că ele sunt foarte profilice și numărul vulpelor vînate e mare. Spre exemplu, în decursul  anului 2009 și începutul anului 2010 au fost vînate 20 de vulpi. Conform estimărilor în teren avem un efectiv de 40 de exemplare. Efectuăm cartografierea vizuinelor. Savanții AȘM ar trebui să elaboreze o metodologie mai eficientă de reglare numericp a vulpii.
  -Spuneți-ne, despre una dintre participările colectivului la sărbătorile vînătorești.
  -La 8 noiembrie 2009, am participat la sărbătoarea "Ziua Vînătorului" și ne-am ales cu Diplomă de gradul Ipentru performanțele obținute la concursul "Cartea de vizită". În genere, apreciem eforturile conducerii SVPM pentru revitalizarea tradițiilor cinegetice.
                                                                                               Interviu realizat de Lucia VULPE.
 

3 комментария:

  1. Pare a fi o localitate pitoreasca, mi-as dori sa vizitez acest sat. Sper ca voi avea aceasta posibilitate!!!

    ОтветитьУдалить
  2. o sa ai draga mea, iata iti fac o invitatie oficiala :D

    ОтветитьУдалить
  3. :) ce bine... imi doresc mult :) :) :)

    ОтветитьУдалить