воскресенье, 9 октября 2011 г.

Interviu publicat in revista lunara "VPM"

Misiuni permanente...
  Satul Cania este una dintre localitatile sudice din raionul Cantemir. Colectivul de vinatori de vinatori de aici in componenta actuala s-a format in 1977, cind Cania a trect din raionul Leova in raionul Cantemir. Pe atunci presedinte era Vasile Pirlicas, vinator cunoscut in aceste locuri. In prezent echipa il are ca sef pe Tudor Muntean, care a binevoit sa raspunda la intrebarile reporterului.
 - Avem 25 de vinatori, dintre care 3 membri noi: Stefan Munteanu, Ion Andoni, Nicolae Axenti. Multi vinatori au plecat peste hotare, in Italia, Rusia etc. su nu prea avem cu cine iesi la vinatoare. Pe linga faptul ca sunt conducatorul colectivului, mai detin postl de presedinte al Cooperativei de Consum.
  Cel mai vechi vinator este Petru Baran, nascut la 2 mai 1929. De doi ani deja vineaza mai rar, insa scoate arma si mai tinteste cite un porumbel. El reprezinta una dintre cele mai numeroase dinastii de vinatori din Cania. Are 2 fii vinatori, Vasile si Gavril, si nepotii sai, la fel, sunt vinatori, tintasi foarte buni- Mihai, Dumitru, Grigore si Ionel.
  Nicolae Axenti ste cl mai tinar vinator din colectivul nostru. S-a nascut in 1991, e membru de anul trecut, insa de mic mergea cu noi la vinatoare.
  -Este de presupus ca terenurile de vinatoare sunt pentru dvs. ca o a doua casa ... 
  - Intr-un fel da. Impreuna cu colectivl vinam pe o suprafata de 2400 ha. Terenurile sunt bine amenajate, acoperite cu pasuni, copaci salbatici, predomina vaile, colinele, ogoarele agricole. Paduri nu avem, insa dispunem de arbusti si tufari, remize de salcim. Am aut un iaz, insa din cauza conditiilor nefavorabile a secat. Totusi vinam rațe, gâște salbatice, doar ca in alte fonduri. De regula, in satul Antonovca. Acolo sunt conditii favorabile pentru rațe.
  -Ce specii genetice se intilnesc preponderent in terenurile de vinatoare din Cania?
  - Dintre pasari  avem porumbelul gulerat, cioara de semanatura, cioara griva, prepelita, potirnichea, fazanul, rata mare, gâsca la pasaj etc. Din seria mamiferelor- iepurele-de-cîmp, mistrețul, la graita cu Ucraina apare spontan lupul. Prevaleaza vulpea cu care ne confruntam, caci numarul acesteia sporeste mereu. Mai avem si caprioare insa nu le vinam, ca sint putine.
  In luna curenta programam o manifestatie dedicata celui mai tinar vinator primit in colectiv recent. Acesta este N. Axenti. Il vom felicita, vom face o masa de sarbatoare, ca sa tină minte momentul intrarii sale in rindurile vînatorilor.
  - Ce traditii se mai practica?
  -De exemplu , dupa incheierea sezonului de adunam, facem totalurile vinatorului si stabilim care membru a fost cel mai activ, il proclama rege pina la alt sezon, el avînd onoarea de a servi colectivul cu bucate alese.
   De asemenea, felicitam toti colegii la zilele de nastere, sarbatori religioase ș.a. Mai respectam o traditie crestineasca la decesul vinatorilor. Ne adunam intregul colectiv, si cu permisiunea autoritaților locale, tragem salve cu cartușe oarbe la cimitir, pentru a-l petrece pe ultimul drum pe camaradul nostru. Se practcia si botezul vinatorului, cind acesta recolteaza o specie noua de copitate. Fiecare coleg ii adreseaza o urare, o doleanță, si i se aplica o lovitura cu nuielușa:). Cel botezat se numeste fin si el își alege nașul din rindul vinatorilor experimentati. La sfirsit cintam cu totii imnul vinatorilor din Moldova.
   -In 2010 se implinesc implinesc 135 de ani de la formarea SVPM. Ce le doriti celor 15.000 de   vinatori din țară?
   - Le doresc tuturor vinatorilor sa fie demni, sa protejeze mereu fauna si fondul cinegetic. Domnul sa-i fereasca de pericol.
                                                                                             
                                                                                                              Interviu realizat de Lucia VULPE
                 

Комментариев нет:

Отправить комментарий